30 Mart 2008 Pazar

Pangasius Pangasius (Köpekbalığı, Pangasus)

Doğal hayatta Hindistan ve çevresindeki geniş nehirlerde yaşar. Beslenme türü etçildir. Adının aksine saldırgan olmayan barışçıl bir türdür. İyi bakılırlarsa 10 sene kadar yaşarlar. Yapı olarak çok tedirgin balıklarıdr. En ufak birşeyde rahatsız olup sağa sola panik içinde yüzerler. Hatta çoğu zaman akvaryumun dışına atladıkları görülmüştür. Dişilerin karın yüzgeçleri erkeklerinkinden daha büyüktür. Akvaryum ortamında üretmek zordur. Üreme döneminde dişiler düz yumurta dökerler. Boyları 1 metreye kadar büyüdüğü için en az 2000 litre akvaryumda bakılması gerekir. Su sıcaklığı 22-28 derece, pH değeri 6.0-7.6 arasında olmalıdır.

28 Mart 2008 Cuma

Gyrinocheilus Aymonieri (Vatoz Ağızlı Çöpçü)

Doğal hayatta Asya kıtasının güneydoğu kısmından yaşar. Akvaryumda algleri tüketmesinden dolayı birçok hobicinin sevdiği bir türdür. Su şartlarından kolay kolay etkilenmez. Bu özelliğinden dolayı hem malawi tanklarında hem de amazon tanklarında rahatlıkla yaşar ve alg sorununun çözülmesine yardımcı olur. Cinsiyet ayrımı çok zordur. Genelde cinsiyet ayrımı yapılamaz. Bu yüzden akvaryumda üretmek çok zordur. Hatta şimdiye kadar akvaryumda üretmek mümkün olmamıştır. Boyları 25 cm ye kadar büyür. Su sıcaklğı 26 derece, pH değeri 7.3 olmalıdır.

27 Mart 2008 Perşembe

Danio Aequipinnatus (Dev Danio)

Doğal hayatta Hindistan'da yaşar. Beslenme türü hem otçul hem de etçildir. Tür olarak barışçıl ve sakindir. Dişiler erkeklerden daha iri olurlar. Ayrıca erkekler kadar renkli olmazlar. Üreme döneminde dişi yaklaşık 1000 adet yumurta bırakır. Sürü balığı olduğu için tek bakılmamalıdır. Boyları 12 cm ye ulaşabilir. Su sıcaklığı 21-24 derece, pH değeri 7.0 olmalıdır.

Crossocheilus Siamensis (SAE)

Doğal hayatta Asya kıtasında yaşar. Akvaryum ortamında özellikle alglerle beslendiği için hobicilerin sevdiği bir türdür. Agresif olmayan barışçıl bir türdür ve diğer sakin türlerle iyi geçinebilen bir balıktır. Dişi SAE lerin vücut formu erkeklerinkinden daha şişkindir. 5 bireyli gruplar halinde beslenmesi tür için daha uygun olucaktır. İyi bakılırlarsa 10 sene kadar yaşarlar. Üreme döneminde dişi düz yumurta döker. Boyları 14 cm ye kadar ulaşır. En az 150 litre akvaryumda bakılmaları sağlıkları açısından daha uygun olur. Su sıcaklığı 20-28 derece, pH değeri 6.5-7.5 arasında olmalıdır.

26 Mart 2008 Çarşamba

Brachydanio Rerio (Zebra)

Doğal hayatta Güneydoğu Asya'da yaşar. Beslenme türü hem otçul hem de etçildir. Tür olarak barışçıldırlar. Üreme döneminde dişi uygun yere yaklaşık 500 adet yumurta döker. Boyları 6 cm ye kadar büyür. En az 70 litre akvaryumda bakılması gerekir. Su sıcaklığı 18-24 derece, pH değeri 7.0 olmalıdır.

Brachydanio Albolineatus (Gümüş Danio)

Doğal hayatta Asya kıtasında yaşar. Özellikle Hindistan, Sumatra ve Tayland'da yaşarlar. Beslenme türü hem otçul hem de etçildir. Çok barışçıl bir türdür. Sürü balığı olduğu için en az 5-6 bireyli gruplar halinde bakılmalıdırlar. Üreme döneminde dişi uygun bir yere yaklaşık 500 adet yumurta bırakır. Boyları 6 cm ye kadar büyür. En az 70 litre akvaryumda bakılması balığın sağlığı açısından iyi olacaktır. Su sıcaklığı 21-24 derece, pH değeri 7.0 olmalıdır.

Barbus Semifasciolatus (Çin Barbusu)

Doğal hayatta Çin'in güneydoğu kesiminde yaşar. Tür olarak sakin ve barışçıl bir türdür. Erkekler dişilerden daha ufak olurlar. Ayrıca dişiler renksiz olurlar. Akvaryum bol bitkili ise ve gün ışığı alıyorsa üreme döneminde yaklaşık 300 adet yumurta saçarlar. Boyları 8 cm ye kadar büyür. En az 100 litre akvaryumda bakılmaları gerekir. Su sıcaklığı 20-24 derece, pH değeri 7.0 olmalıdır.

25 Mart 2008 Salı

Barbodes Everetti (Soytarı Balığı)

Doğal hayatta Singapur'da yaşar. Yavruyken barışçıl olan bu tür erişkin boya eriştiğinde sertleşir ve diğer türleri kovalayabilir. Beslenme türü hem etçil hem otçuldur. Cinsiyet ayrımı en iyi üreme boyutuna gelen balılarda yapılabilir. Dişilerin vücut formu daha şişkin olur. Ayrıca erkeklere nazaran renkleri daha soluktur. Dişiler yumurtaları düz dökerler. Boyları 15 cm ye kadar ulaşabildiğinden en az 150 litre akvaryumda bakılmaları daha uygun olucaktır. Su sıcaklığı 26-29 derece, pH değeri 7.0 olmalıdır.

Tanichthys Albonubes (Kardinal Balığı)

Doğal hayatta Asya kıtasında özellikle Çin bölgesinde yaşar. Beslenme türü etçildir. Yapı olarak sakin bir balıktır. Erkek dişi ayrımı kolay değildir. Dişilerin vücut formu erkeklere nazaran daha şişkin olur. Üreme döneminde dişiler düz yumurta dökerler. Boyları 4 cm ye kadar ulaşır. Yaklaşık 3 sene yaşarlar. Su sıcaklığı 18-22 derece, pH değeri 7.2 olmalıdır.

Puntius Denisonii (Kırmızı Flaş Barb)

Doğal hayatta Hindistan'ın hızlı akan hehirlerinde yaşar. Tür olarak sakin ve barışçıldır. Beslenme türü hem otçul hem de etçildir. Akvaryum ortamında kaliteli kuru yemle beslenmesi doğru olucaktır. Sürü balığı olduğu için en az 4 bireyli gruplar halinde bakılması gerekir. Boyları 15 cm ye kadar ulaşır. En az 150 litre akvaryumda bakılmaları gerekir. Su sıcaklığı 15-25 derece, pH değeri 6.8-7.8 arasında olmalıdır.

24 Mart 2008 Pazartesi

Pangasius Sanitswongi (Challenger)

Doğal yaşam alanı Güney Doğu Asya'dır. Beslenme türü etçildir. Saldırgan ve vahşi bir türdür. Aç kalırsa diğer türler için tehlikeli olabilir. Boyutları 2,5 metrelere kadar ulaşabildiği için akvaryumda bakılması önerilmeyen bir türdür. Sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için en az 3 tonluk akvaryumda bakılması gerekir. Üremeleri çok zordur. Kovuklara ve mağaralara yumurtalarını bırakırlar. Erkek yumurtaları korurken çok agresifleşir. Yumurtalar mutlaka başka bir akvaryuma alınmalıdır. Balık çok agresif olduğundan yumurtalar akvaryumdan alınırken dikkatli olunmalıdır. Su sıcaklığı 24-27 derece, pH değeri 6.5-7.5 arasında olmalıdır.

Myxocyprinus Asiaticus (Çin Ejderi)

Doğal hayatta Çin'in Yang-Tse nehrinde yaşar. Beslenme türü hem otçul hem de etçildir. Yapı olarak sakin bir balıktır. Agresif türlerle birlikte bakılırsa ürkekliğinden aç kalıp ölebilirler. Ayrıca akvaryumda tek kalmamalıdır. En az 3 bireylik gruplar halinde bakılmaları gerekir. Erkeklerin kafasında küçük bir çıkıntı bulunur. Boyları 60 cm ye kadar ulaştığı için en az 600 litre akvaryumda bakılmaları gerekir. Su sıcaklığı 18-28 derece, pH değeri 6.0-7.5 arasında olmalıdır.

Epalzeorhynchus Kalopterus (False SAE)

Doğal yaşama alanı Asya kıtasının güney doğu kısımlarıdır. Beslenme türü hem otçul hem de etçildir. Tür olarak barışçıl bir yapısı vardır. Ağızlarının etrafında dikenler vardır. Bu dikenler dişilerde daha ezdır. Erkeklerde ise dikenlerin sayısı fazladır. Şimdiye kadar akvaryumda ürediğine tanık olunmamıştır. Ojinal SAE kadar yosun tüketmezler. Boyları 14 cm ye kadar büyür. Su sıcaklığı 24-26 derece, pH değeri 6.0-7.0 arasında olmalıdır.

Cyprinus Carpio (Koi)

Doğal yaşam alanı Asya kıtasının doğu kısımlarıdır. Beslenme biçimi otçuldur. Özellikle buğday tohumu Koi'lerin sağlığı açısından çok önemlidir. Yapı olarak sakin bir türdür. Kendi boyutundan küçük türlere karşı tehlikeli olabilir. Dişilerin vücut formları erkeklerinkinden daha kalındır. Üreme döneminde, havalar ısındığında dişi koi yaprakların üzerine çok sayıda yumurta bırakır. Boyları 50-60 cm yi geçebilir bu yüzden zaten bir havuz balığı olan koilerin havuzda beslenmesi daha doğru olucaktır. Soğuk suya karşı dayanlıklı bir türdür. Üstü donan sularda bile yaşadıkları görülmüştür. Havuzun genişliği yeterliyse ve iyi bakılırsa 30-35 sene yaşarlar.

21 Mart 2008 Cuma

Carrasius Auratus (Japon Balığı)

Doğal hayatta Asya kıtasında yaşar. Beslenme biçimi hem otçul hem de etçildir. Akvaryum ortamında kaliteli yemlerle beslenirse hem renkleri daha canlı olur hem de yüzgeçleri daha ihtişamlı olur. Tür olarak barışçıldır. Agresif türlerle beslenmemesi gerekir. Akvaryumdaki bitkilerin yapraklarını tırtıklamalarıyla meşhurdurlar. Üreme döneminde erkek balığın solungaçlarında kabacık yapıları oluşur. Dişi düz şekilde çok sayıda yumurta döker. Özenle bakıldığı takdirde 25 seneye kadar yaşarlar. Doğada yaşayan japon balıkları 4-30 derece gibi yüksek eşikli sıcaklık aralıklarına dayanıklıdırlar. Akvaryum ortamında üretilmiş balıklar ise 18-24 derece arasındaki sıcaklıklarda sağlıklı bir şekilde yaşarlar. Sıcak suyu sevmezler. Genelde küçük akvaryumlarda bakılabilecek bir tür gibi bilinse de aslında en az 200 litre akvaryumda bakılmaları gerekir. Geniş akvaryumlarda boyları 20 cm ye kadar büyüyebilir. Suyun pH değeri 7.0-8.0 arasında olmalıdır.

Brachydanio Frankei (Leopar Danio)

Doğal yaşam alanı Hindistan'dır. Beslenme türü hem otçul hem de etçildir. Yapı olarak sakin ve barışçıl bir türdür. Üreme döneminde dişi yaklaşık 500 adet yumurta saçar. Boyu en fazla 6 cm ye ulaşır. Dayanıklı bir sürü balığıdır. Su sıcaklığı 18-24 derece, pH değeri 7.0 olmalıdır.

20 Mart 2008 Perşembe

Barbus Titteya (Kiraz Barb)

Doğal yaşam alanı Sri Lanka adasıdır. Beslenme türü hem etçil hem de otçuldur. Agresif olmayan bir türdür. Diğer sakin türlerle barışçıl şekilde yaşayabilir. Erkeklerin rengi kırmızı olur. Dişiler ise daha renksiz olurlar. Üreme zamanında dişi yumurtaları saçar. Hem dişi hem erkek yumurtaları yerler. Bunun için yumurtlama işlemi biter bitmez anne ve baba akvaryumdan ayrılmalıdır. Anne ile babayı akvarumdan ayırma olanağı yoksa akvaryum bolca java moss bitkisiyle dekore edilmelidir. Yavrular bu bitkinin arasına saklanarak hayatta kalabilirler. Ortalama ömürleri 4 ila 6 senedir. En fazla 5 cm ye kadar büyürler. Suyun sıcaklığı 23-26 derece, pH değeri 6.5-7.0 arasında olmalıdır.

19 Mart 2008 Çarşamba

Barbus Schwanefeldi (Tinfoil Barbus)

Doğal yaşam alanı Malezya ve Tayland'dır. Beslenme biçimi hem etçil hem de otçuldur. Yapı olarak barışçıl ve sakin bir türdür. Cinsel olgunluğa ulaşmış balıklarda, dişinin vücut formu erkeğinkinden daha şişkin olur. Ayrıca dişilerin renkleri daha solgundur. Üreme döneminde dişi yumurta döker. 8 ila 10 sene arasında yaşarlar. Boyları 35 cm ye kadar büyüdüğü için en az 400 litre akvaryumda bakılmaları gerekir. Su sıcaklığı 18-24 derece, pH değeri 6.5 olmalıdır.

18 Mart 2008 Salı

Balantiocheilos Melanopterus (Kristal Köpekbalığı)

Doğal yaşam alanı Güney Doğu Asya'dır. Beslenme türü hem otçul hem de etçildir. Doğal yaşamda yosun ve bitkisel besinlerin yanında küçük canlıları da tüketirler. Tür olarak sakin ve barışçıldırlar. Erkeklerin renkleri dişilerinkinden daha açık olur. Üreme döneminde dişi yumurta döker. Derin ve geniş akvaryumlarda daha rahat gelişirler. Boyları 35 cm ye kadar büyüdüğü için en az 400 litre akvaryumda bakılmaları gerekir. Su sıcaklığı 22-26 derece, pH değeri 6.5-7.5 arasında olmalıdır.

17 Mart 2008 Pazartesi

Trichogaster Trichopterus (Üç Noktalı Gurami)

Doğal yaşam alanı Borneo, Tayland ve Malezya'nın yavaş akan, bol bitkili sığ sularıdır. Beslenme biçimi hem otçul hem de etçildir. Yapı olarak sakin ve barışçıl bir türdür. Dişiler erkeklerden daha ufak ve tombul olurlar. 1 erkeğin yanına 4 ila 5 adet dişi konmalıdır. Erkek balığın dişilerin arasından kendine uygun olanını seçmesine izin verilmelidir. Üreme döneminde erkek su yüzeyine köpük yuva yapar ve bu yuvanın altında dişi ile çiftleşir. Dişi 500 ila 1200 arası yumurta döker. Yumurtalar döküldükten sonra dişi akvaryumdan ayrılmalıdır. Yavrular serbest yüzmeye başladığında ise erkek akvaryumdan ayrılmalıdır. Ayrıca, büyüyen yavrular küçük kalan yavruların yanında tutulmamalıdır. Ayrı bir yere alınmaları küçük kalan yavruların yaşaması açısından daha uygun olur. Boyları 15 cm ye kadar büyüyebilir. Su sıcaklığı 24-28 derece, pH değeri 7.0 olmalıdır.

16 Mart 2008 Pazar

Trichogaster Leerii (İnci Gurami)

Doğal yaşam alanı Malezya, Borneo ve Tayland'ın akıntısı fazla olmayan bol bitkili sularıdır. Beslenme biçimi hem otçul hem de etçildir. Yapı olarak sakin ve barışçıldır. Erkekler dişilerden daha renkli olur. Ayrıca sırt yüzgeçlerinde daha fazla nokta bulunur. Akvaryum ortamında üretimi uygun bir çift bulunursa kolaydır. Fakat işin zor kısmı uygun çift bulmaktır. Üreme döneminde erkek 25 cm boyunda köpük yuvayı su yüzeyinde yapar. Köpük yuvanın bozulmaması için su çok akıntılı olmamalıdır. Dişi 200 ila 300 arası yumurta döker. Yumurtaları döktükten sonra dişi balık akvrayumdan ayrılmalıdır. Yavrular yumurtadan çıkıp serbest yüzmeye başladığında ise erkek balık akvaryumdan ayrılmalıdır. Boyları 13 cm ye kadar büyür. Su sıcaklığı 24-28 derece, pH değeri 7.0 olmalıdır.

Sphaerichthys Osphromenoides (Çikolata Gurami)

Doğal yaşam alanı Asya kıtasıdır. Özellikle Bengal, Tayland ve Hindistan'ın yavaş akan nehirlerinde yaşarlar. Beslenme biçimi hem etçil hem de otçuldur. Yapı olarak sakin ve barışçıl bir türdür. Akvaryumda agresif balıklarla birlikte bakılmaması gerekir. Çok akıntılı suları sevmezler. Filtreye mutlaka peat konulmalıdır. Akvaryumda bol bitki ve mango kökü bulunması balık için uygun olucaktır. Erkeklerin anal yüzgeçlerinin etrafında beyaz bir şerit bulunur. Akvaryum ortamında üretimi zor olan bir türdür. Erkek dişinin döktüğü ortalama 30 yumurtayı 14 ila 20 gün ağızında kuluçkaya yatırır. Boyları 7 cm ye kadar büyür. Su sıcaklığı 26-28 derece, pH değeri 4.5-6.5 arasında olmalıdır.

15 Mart 2008 Cumartesi

Parosphromenus Filamentosus

Doğal yaşam alanı Güneydoğu Asya'nın yavaş akan nehirleridir. Beslenme biçimi etçildir. Akvaryum ortamında kaliteli kuru yemlerin yanında beyazkurt, artemia ve tubifex gibi yemlerle de beslenmeleri balığın sağlığı açısından uygun olur. Agresif olmayan sakin bir türdür. Erkeklerin boyu dişilerden daha küçük olur. Ayrıca dişiler renksiz olur, erkekler ise gösterişli renklere sahip olurlar. Üreme döneminde erkek su yüzeyinde köpük yuva yapar. Yavrular çok hassas olur. Sık su değişimlerinden kaçınılmalıdır. Boyları en fazla 4 cm ye ulaşır. Su sıcaklığı 21-28 derece, pH değeri 6.5-7.2 arasında olmalıdır.

13 Mart 2008 Perşembe

Osphronemus Goramy (Dev Gurami)

Doğal yaşam alanı Asya kıtasıdır. Özellikle Java ve Sumatra'da bulunurlar. Beslenme biçimi hem etçil hem de otçuldur. Yapı olarak agresif bir türdür. Ayrıca ağzına sığabilecek boyuttaki balıkları yer. Erkeklerin anal ve sırt yüzgeçlerinde noktalar olur. Üreme döneminde erkek bitki ve ağaç kökü bulunmayan bir bölgeye yuva yapar. Dişi yumurtaları döktükten sonra erkek dişiyi yuvaya yaklaştırmaz ve hırpalar. Yumurtaları döktükten sonra dişinin akvaryumdan ayrılması uygun olucaktır. Erkek 1 ay süreyle yavrulara bakar ve onları korur. Boyları 70 cm ye kadar büyüdüğü için en az 800 litre akvaryumda bakılmaları gerekir. Su sıcaklığı 20-30 derece, pH değeri 6.0-8.0 arasında olmalıdır.

12 Mart 2008 Çarşamba

Helostoma Temminckii (Öpüşen Gurami)

Doğal yaşam alanı Tayland'dır. Beslenme biçimi hem etçil hem de otçuldur. Yapı olarak barışçıl ve sakin bir türdür. Üreme döneminde dişilerin karınları şişer. Diğer labirentlilerin aksine öpüşen guramiler üreme döneminde köpük yuva yapmazlar. Dişi yaklaşık 1000 yumurta döker. Dişi yumurtları döktükten sonra anne ve baba akvaryumdan ayrılmalıdır. Boyları 30 cm ye kadar büyüdüğü için en az 300 litre akvaryumda bakılmaları gerekir. Su sıcaklığı 24-28 derece, pH değeri 6.5-7.5 arasında olmalıdır.

11 Mart 2008 Salı

Colisa Labiosa (Kalın Dudaklı Gurami)

Doğal yaşam alanı Güneydoğu Asya ve Hindistan'dır. Beslenme biçimi hem etçil hem de otçuldur. Yapı olarak barışçıl bir türdür. Erkeklerin renkleri dişilerden daha koyudur. Ayrıca sırt yüzgeçlerindeki noktaların sayısı dişilerinkinden daha fazladır. Üreme döneminde erkek su yüzeyine köpük yuva yapar. Dişinin döktüğü yumurtlar bu yuvada muhafaza edilir. Yumurtlamadan sonra dişi balık akvaryumdan ayrılmalıdır. Erkek yuvayı çok sert bir şekilde korur. Boyları en fazla 10 cm ye kadar büyür. Su sıcaklığı 24-28 derece, pH değeri 6.5-7.5 arasında olmalıdır.

10 Mart 2008 Pazartesi

Betta Splendens (Beta)

Doğal yaşam alanı Tayland'dır. Beslenme biçimi etçildir. Yapı olarak kendi türüne karşı aşırı agresiftir. İki erkek beta balığı bir akvaryumda yaşamaz. Birinden biri mutlaka ölecektir. Erkek beta balığına ayna tutmanız bile onun kendi türüne karşı ne kadar agresif olduğunu görmenize yetecektir. Erkek beta balıkları dişilere göre çok daha renkli olup yüzgeçleri de daha gösterişlidir. Üreme döneminde erkek balık su yüzeyine köpük yuva yapar. Dişi yumurtaları döktükçe erkek yumurtaları bu köpük yuvaya taşır. Erkek yumurtaları agresifçe korur. Boyları 7 cm ye kadar ulaşır. Su sıcaklığı 26 derece, pH değeri 6.0-9.0 arasında olmalıdır.

9 Mart 2008 Pazar

Betta Brownorum

Doğal yaşam alanı Endonezya, Borneo ve Malezya'dır. Beslenme biçimi etçildir. Yapı olarak barışçıl bir türdür. Erkeklerin karınlarında büyük mavi bir leke vardır. Üreme döneminde erkek suyun üstüne köpükten yuva yapar. Dişi yumurtaları döktükçe erkek balık yumurtaları yuvaya taşır. Erkek yumurtaları korurken agresifleşebilir. En fazla 4 cm ye kadar büyürler. Su sıcaklığı 22-26 derece, pH değeri 5.8-6.5 arasında olmalıdır.

8 Mart 2008 Cumartesi

Trichopsis Pumila (Parlayan Gurami)

Doğal yaşam alanı Tayland, Endonezya ve Laos'un bol bitkili ve az akıntılı sularıdır. Doğal hayatta su böcekleri ve planktonlarla beslenir. Akvaryum ortamında kaliteli kuru yemlerin yanında artemia ve su piresi ile beslenmesi balığın sağlığı açısından uygun olucaktır. Genelde barışçıl bir yapıya sahiptir. Üreme döneminde erkek agresifleşebilir. Erkeklerin üst yüzgeçleri dişilerinkinden daha uzun olur. Üreme döneminde erkek büyük bir yaprağın altına köpükten yuva yapar. Dişi yumurtaları döktükten sonra akvaryumdan ayrılmalıdır. Yavrular yumurtlamadan 4 gün sonra serbest yüzmeye başlarlar. Yavruların gelişimi için küçük canlı yemlerle beslenmesi uygun olucaktır. Su sıcaklığı 25-28 derece, pH değeri 5,5-7.0 arasında olmalıdır.



7 Mart 2008 Cuma

Trichogaster Microlepis (Ayışığı Gurami)

Doğal yaşama alanı Tayland'dır. Özellikle ülkedeki yavaş akan bol bitkili sığ sularda bulunur. Beslenme biçimi hem etçil hem de otçuldur. Yapı olarak sakin ve barışçıl bir türdür. Dişilerin karın yüzgeçleri sarımsı olur. Erkeklerin karın yüzgeçleri ise kırmızı ile turuncu arası bir renkte olur. Akvaryum ortamında üretilmesi zordur çünkü kolay kolay eş tutmazlar. Üreme döneminde erkek su yüzeyine 25 cm boyutunda köpük yuva yapar. Dişi 200 ila 300 adet yumurta döker. Yumurtaları döktükten sonra dişi akvaryumdan ayrılmalıdır. Yavrular serbest yüzmeye başladığında ise erkek balık akvaryumdan ayrılmalıdır. Boyları 15 cm ye kadar ulaşır. Su sıcaklığı 24-28 derece, pH değeri 7.0 olmalıdır.

6 Mart 2008 Perşembe

Trichogaster Chuna (Bal Gurami)

Doğal yaşam alanı Bangladeş'tir. Beslenme biçimi hem etçil hem de otçuldur. Yapı olarak sakin ve barışçıldır. Dişilerin rengi kahverengiye yakın olur. Erkeklerin anal yüzgeçlerinde mavi noktalar bulunur. Üreme döneminde erkek su yüzeyine boyu 15 cm olan köpük yuva yapar. Dişi yaklaşık 300 adet yumurta döker. Köpük yuvanın bozulmaması için suda akım olmamalıdır. Yumurtalar yuvaya yerleştirildikten sonra dişi balık akvaryumdan ayrılmalıdır. Yavrular yumurtadan çıkıp serbest yüzmeye başladığında erkek balık akvaryumdan ayrılmalıdır. Yavrular çok yavaş büyürler. Yavruların gelişim sürecinde akvaryumda su değişimi yapılmaması yavruların sağlığı açısından daha iyi olur. Erkeklerin boyları 4 cm ye dişilerinki ise 5 cm ye ulaşır. Su sıcaklığı 24-28 derece, pH değeri 6.0-7.5 arasında olmalıdır.





5 Mart 2008 Çarşamba

Parosphromenus Linkei

Doğal yaşam alanı Endonezya ve Borneo'dur. Beslenme biçimi etçildir. Akvaryum ortamında tubifex, artemia ve beyazkurt gibi besinlerle beslenmesi uygun olacaktır. Genel yapı itibariyle barışçıl bir yapıya sahiptir. Erkelerin renkleri dişilerinkinden daha gösterişli olur. Üreme döneminde yumurtalar su yüzeyindeki köpük yuvaya bırakılır. Erkek balık anne de dahil hiçbir balığı yuvaya yaklaştırmaz. Yumurtalar yuvaya bırakıldıktan sonra su temizliğine özen gösterilmelidir. Bakımı en zor labirentli türüdür. Su şartlarındaki değişiklere hemen tepki verip hastalanabilirler. Akvaryumda akıntı olmamalıdır. Boyları en fazla 4 cm ye kadar büyür. Su sıcaklığı 20-24 derece, pH değeri 4.6-5.5 arasında olmalıdır.

4 Mart 2008 Salı

Parosphromenus Deissneri (Meyankökü Gurami)

Doğal yaşam alanı Güneydoğu Asya'dır. Özellikle Malezya'nın yavaş akan nehirlerinde bulunur. Beslenme biçimi etçildir. Akvaryum ortamında kuru yemlerin yanında beyazkurt, tubifex ve artemia gibi yemlerle de beslenmesi uygun olucaktır. Yapı itibariyle barışçıl bir türdür. Erkekler dişilerden daha küçük olur. Ayrıca erkeklerin renkleri daha belirgin ve canlı olur. Üreme döneminde dişi su yüzeyinde erkeğin yapmış olduğu köpük yuvaya yaklaşık 70 ila 100 yumurta bırakır. Erkek balık anne de dahil hiç bir balığı yuvaya yaklaştırmaz. Su şartlarına çok dikkat edilmelidir. Yavrular çok hassas olduğundan su şartlarındaki en ufak değişiklikte yavrular kaybedilebilir. Boyları en fazla 5 cm ye ulaşır. Yumuşak su da yaşadığından filtreye peat konmalıdır. Su sıcaklığı 24-26 derece, pH değeri 5.5-7.0 arasında olmalıdır.

3 Mart 2008 Pazartesi

Macropodus Opercularis (Cennet Balığı)

Doğal yaşam alanı Asya kıtasıdır. Özellikle Çin, Tayvan ve Kore'de yaşarlar. Genel yapı olarak sakin ve barışçıldırlar. Yetişkin erkekler kendi türlerinin erkeklerine karşı agresif olabilirler. Türün erkekleri dişilerden daha renkli olurlar. Ayrıca kuyruk yüzgeçleri daha uzun ve daha gösterişli olur. Üreme döneminde erkek büyük bir bitkinin yanına köpük yuva yapar. Dişinin döktüğü yaklaşık 1000 adet yumurtayı köpük yuvanın içine yerleştirir. Yumurtlama bittikten sonra dişi akvaryumdan ayrılmalıdır. Boyları 10 cm ye kadar büyür. Su sıcaklığı 16-26 derece, pH değeri 6.5-7.5 arasında olmalıdır.